سیستم عامل ویندوز های 10 و 11 نیز به مانند بسیاری دیگر از سیستم عامل ها، دارای قابل ریست فکتوری یا به بیان تخصصی Factory Reset است که بدون شک در بسیاری از موارد مورد نیاز کاربران و گیمرها خواهد بود. در این مطلب به سراغ آموزش ریست فکتوری ویندوز 10 و ویندوز 11 خواهیم رفت. با مازستا همراه باشید.
سیستم عامل های Win 10 و Win 11 از شرکت مایکروسافت، پُر استفاده ترین OS در سراسر جهان بوده و بدون شک دارای انبوهی از تنظیمات متفاوت است که شامل تنظیمات سیستمی و شخصی می شود. تفاوتی نمی کند که از کدام نسخه Windows 10 یا Windows 11 استفاده کرده و یا حتی نمونه های 32 یا 64 بیتی را به خدمت گیرید؛ در نهایت این بخش برای تمامی آنها موجود است.
ریست فکتوری می تواند تمامی تنظیمات اعمال شده توسط شما را به حالت کارخانه بازگرداند. همچنین باید به خاطر داشته باشید که با این روش امکان حذف برخی فایل های شما، خصوصا فایل هایی که بر روی دسکتاپ ذخیره شده اند وجود دارد پس بهتر است که پیش از انجام این کار از آنها نسخه بک آپ یا پشتیبان تهیه کنید. همچنین شایان ذکر است که عملیات ریست فکتوری می تواند برخی از بدافزار و ویروس ها را نیز از بین ببرد.
شیوه ریست فکتوری ویندوز 10
در ابتدای امر به سراغ ویندوز قدیمی تر، یعنی Windows 10 خواهیم رفت. برای انجام عملیات Factory Reset در ویندوز 10 در ابتدا با کلیک بر روی گزینه Start به بخش Windows Settings بروید. با کلیک بر روی نماد چرخ دنده یا Gear وارد این قسمت شوید. همچنین میتوانید Windows+i را فشار دهید تا برنامه تنظیمات سریعتر باز شود.
اکنون پنجره تنظیمات ظاهر می شود. در اینجا، گزینه Update & Security که در پایین پنجره وجود دارد را انتخاب کنید.
اکنون لیستی از گزینه های Update & Security در قسمت سمت چپ ظاهر می شود. Recovery را انتخاب کنید و در Reset This PC، توضیحات را با دقت بخوانید و سپس دکمه Get Started را انتخاب کنید.
پس از انتخاب، پنجره Reset This PC ظاهر می شود. شما دو گزینه برای انتخاب خواهید داشت: گزینه Keep my files که با انتخاب آن، این گزینه در حین حذف برنامه های نصب شده و تنظیمات سیستم، تمامی فایل های شخصی شما را حفظ می کند. و گزینه دوم که Remove everything نام داشته و با انتخاب آن فایل های سیستمی و دسکتاپ شما به طور کامل پاک می شوند.
صفحه بعدی انتخاب بین نصب مجدد از روی ذخیره سازه کامپیوتر یا لپ تا شما و دانلود ابری را به شما ارائه می دهد. نصب Local Reinstall از داده های موجود در کامپیوتر شما برای بازسازی یک نسخه تمیز از ویندوز استفاده میکند، در حالی که دانلود ابری یک نسخه جدید از ویندوز 10 را از مایکروسافت دریافت میکند. میتوانید از هر کدام که ترجیح میدهید استفاده کنید، فقط به خاطر داشته باشید که نصب ابری از حدود چهار گیگابایت داده استفاده میکند.
در پنجره بعدی، پیامی را مشاهده می کنید که به شما نشان می دهد وقتی که ریست فکتوری را اجرا کنید چه اتفاقی می افتد. بسته به روشی که در مرحله قبل انتخاب کرده اید، این پیام متفاوت خواهد بود.
در پایان این بخش ویندوز روند ریست فکتوری را آغاز کرده و بسته به ظرفیت HDD/SSD و سخت افزارهای سیستم شما، چند دقیقه ای طول خواهد کشید.
شیوه ریست فکتوری ویندوز 11
در Windows 11 نیز ریست فکتوری یا Factory Reset کار چندان دشواری نخواهد بود. هنگامی که کامپیوتر یا لپ تاپ خود را ریست می کنید، ویندوز 11 گزینه ای را برای حفظ یا حذف فایل های شخصی ارائه می دهد. در هر صورت، تمام برنامه ها و تنظیمات شما را حذف می کند.
برای شروع فرآیند Factory Reset، برنامه تنظیمات را در سیستم ویندوز 11 خود باز کنید. این کار را با فشار دادن همزمان کلیدهای Windows+i انجام دهید.
سپس در بخش بعدی روی گزینه System و سپس Recovery کلیک کنید.
در بخش بعدی، پنجره Reset this PC را خواهید دید. در این پنجره یکی از دو گزینه زیر را انتخاب کنید. گزینه Keep My Files : این گزینه را انتخاب کنید تا برنامه ها و تنظیمات خود را حذف کنید اما فایل های شخصی خود را حفظ کنید. گزینه Remove Everything: این گزینه را برای حذف برنامه ها، تنظیمات و حتی فایل های شخصی خود انتخاب کنید. اگر دستگاه خود را می فروشید یا هدیه می دهید، قطعاً باید این گزینه را انتخاب کنید.
به مانند ویندوز 10، در ویندوز 11 نیز در ادامه این بخش گزینه های Cloud Download و Local Reinstall را شاهد خواهیم بود. با انتخاب گزینه Cloud Download ویندوز شما فایل های خود را از سرورهای ابری مایکروسافت دریافت می کند. اما با Local Reinstall، ویندوز 11 از فایل های درون ذخیره ساز شما استفاده می کند. در هر دو صورت، عملیات موفقیت آمیز خواهد بود.