دوستان و همراهان مازستا، در این مقاله به سراغ آموزش افزایش سرعت سیستم در ویندوز 10 و ویندوز 11 خواهیم رفت و ترفندهایی از ویندوز 10 و ویندوز 11 ارائه خواهیم کرد. چگونه می توان سرعت لپ تاپ یا کامپیوتر را با شیوه های در دسترس افزایش داد؟ در مقالهای دیگر آموزش کاهش حرارت دستگاه های دیجیتالی (موبایل، تبلت، لپ تاپ و کامپیوتر) را در اختیارتان قرار دادهایم که میتوانید مطالعه کنید.
افزایش سرعت سیستم در ویندوز 10 و ویندوز 11
در بسیاری از موارد افزایش سرعت کامپیوتر یا نوت بوک های ویندوزی، در گرو استفاده از سخت افزارهای جدید است. اما باید بدانید که همواره می توانید با استفاده از شیوه هایی ساده و بدون ارتقاء گران قیمت، سرعت کامپیوتر و لپ تاپ خود را افزایش دهید. در این مقاله شیوه هایی را برای شما آموزش خواهیم داد که با استفاده از آنها می توانید سرعت و عملکرد را در کامپیوتر و نوت بوک خود افزایش دهید.
حذف برنامه های Crapware
بدون شک بارها اقدام به خرید یک کامپیوتر آماده یا لپ تاپ کرده اید که سازنده به صورت پیشفرض نرم افزارهایی را بر روی آنها نصب کرده اند. به این برنامه ها Crapware گفته می شود. اگرچه وضعیت در حال بهبود است، مشکلی که در مورد برخی از نوت بوک و کامپیوترهای آماده جدید وجود دارد این است که آنها با نرمافزارهای غیرضروری زیادی عرضه میشوند، که گاهی اوقات PUPs (Potentially Unwanted Programs) نیز نامیده می شوند.
برنامه های PUPs (Potentially Unwanted Programs) یا Crapware شامل برخی نرم افزارهای غیر خودخواسته، برنامه های غیر ضروری و حتی تبلیغات است. تبلیغاتی که مانند پاپ آپ ها، خریداران را روانی کرده است! در برخی موارد حتی کار به شکایت نیز کشیده شده و شرکت هایی مانند Lenovo در این حوزه ید طولایی دارند که بارها زیر بار انتقادهای سنگین قرار گرفته اند. نتایج برخی بررسی ها نشان می دهند که این برنامه ها می توانند سرعت سیستم را حتی تا 20 درصد کاهش دهند. حذف برنامه های فوق ضمن آزاد سازی فضای ذخیره سازی، بار حافظه رم و پردازش را به طور قابل توجهی کاهش می دهد.
یکی از دلایلی که حذف برنامه ها به عملکرد پردازشی کمک می کند، این است که بسیاری از برنامه ها فرآیندها را در زمان بوت بارگیری می کنند و چرخه های RAM و CPU ارزشمندی را اشغال می کنند. همچنین به شما توصیه می کنیم که برنامه ها و فروشگاه های غیر ضروری ویندوز را که در ویندوز 10 و ویندوز 11 وجود دارند، غیر فعال کنید.
محدود کردن فرآیند راه اندازی سیستم در ویندوز
همانطور که گفته شد، برخی از برنامه های و فایل های غیر ضروری، چه در حین کار و چه در حین راه اندازی، منابع سیستم از جمله پردازنده و حافظه رم را اشغال می کنند. در حین فرآیند راه اندازی و استارت ویندوز نیز برخی از این برنامه و فایل ها، بدون آنکه نیازی به آنها باشد، پردازنده و حافظه رم را درگیر می کنند.
با نسخه های قبلی ویندوز، باید ابزار MSCONFIG را از خط فرمان اجرا کنید. اما نسخههای جدیدتر ویندوز راه آسانتری را برای محدود کردن برنامههایی که در هنگام راهاندازی از Task Manager بهروزرسانیشده اجرا میشوند، به شما ارائه میدهند. ساده ترین راه برای فراخوانی Task Manager با فشار دادن Ctrl-Shift-Esc است. به تب Startup بروید و تمام برنامه هایی که در هنگام راه اندازی ویندوز بارگیری می شوند ظاهر می شوند. کادر محاوره ای حتی دارای ستونی است که تأثیر راه اندازی هر کدام را به شما نشان می دهد. ستون Status نشان می دهد که آیا برنامه در هنگام راه اندازی فعال است یا خیر. برای تغییر این وضعیت روی هر ورودی کلیک راست کنید. به عنوان مثال می توانید برنامه iTunes که استفاده چندانی برای شما ندارد یا غیر فعال کنید.
اجرای Clean Up روی هارددیسک و SSD
از گذشته تا به امروز، فرآیند Clean Up در ذخیره سازها منجر به بهبود سرعت و عملکرد می شود. برای استفاده از کلین آپ، روی دکمه Start کلیک کرده و سپس Disk Cleanup را تایپ کنید. Disk Cleanup داه های دور ریخته و حذف شده ناخواسته مانند فایلهای موقت، صفحات وب آفلاین و فایلهای نصبکننده را روی کامپیوتر شما پیدا میکند و پیشنهاد میکند همه آنها را به یکباره حذف کنید.
هر چه ذخیره ساز شما پُرتر باشد، تاثیر Clean Up روی سرعت سیستم شما بیشتر خواهد شد. از سوی دیگر می توانید Disk Defragmentation را Optimize Drives برنامه ریزی کنید تا به صورت دوره ای اجرا شود. توجه داشته باشید که اگر حافظه ذخیره سازی اصلی شما یک SSD است، پس نیازی به Defragmentation ندارید، زیرا هیچ قسمت متحرکی برای خواندن دیسک وجود ندارد.
مطمئن شوید که سیستم شما ویروس یا جاسوس افزار نداشته باشد
انواع ویروس و جاسوس افزارها، می توانند سرعت ویندوز را به طور قابل ملاحظه ای کاهش دهند. چه جاسوس افزار، چه بدافزار و چه ویروس یا کرم های اینترنتی. برای بررسی ویروسها و جاسوسافزارها، میتوانید Windows Defender داخلی یا آنتی ویروس مستقل را اجرا کنید.
آنتی ویروس خود را همواره آپدیت کرده و استفاده از برنامه های ضدبدافزار و جاسوس افزار را به حالت فعال بگذارید.
تغییر Power Mode و باتری لپ تاپ ها
سیستم عامل های ویندوز 10 و ویندوز 11 دارای یک بخش مدیریت توان و انرژی هستند که عمدتا برای لپ تاپ ها کاربرد دارد. تغییر تنظیمات برق در کامپیوتر شما عملکرد را بالا برده و می تواند سرعت محاسبات را افزایش دهد، اگرچه برق و گرما نیز تا حدودی بیشتر می شود.
برای این منظور به مسیر System > Power & Sleep رفته و سپس روی پیوند Additional Power Settings کلیک کنید. سپس High Performance را انتخاب کنید. در ویندوز 11، همانطور که در تصویر بالا نشان داده شده است، می توانید عملکرد بهتر یا بهترین عملکرد را در مسیر Settings > System > Power & Battery انتخاب کنید. در ویندوز 11، نیازی به انتخاب Show Additional Plans مانند ویندوز 10 نیست.
Troubleshooters را اجرا کنید
برخی مشکلات ویندوزی چه در لپ تاپ چه در دسکتاپ توسط ابزار Troubleshooters در ویندوز قابل رویت و حل است. برای این منظور روی دکمه Start کلیک کنید و Troubleshooters را جستجو و اجرا کنید. برای یافتن ایراد و افزایش سرعت سیستم خود، سایر عیب یاب ها، از جمله سخت افزار و دستگاه ها، برنامه های فروشگاه ویندوز، و جستجو و نمایه سازی را اجرا کنید. با یافتن و رفع ایراد در بسیاری از موارد سرعت سیستم شما به طور قابل ملاحظه ای افزایش پیدا می کند.
تغییر ظاهر در گزینه های ویندوز 10 و ویندوز 11
برخی پردازش های به ظاهر ساده، فضای رم، پردازنده و حتی پردازنده گرافیکی را درگیر می کنند. از تم گرفته تا تصاویر متحرک، ظاهر آیکون ها و … با تغییر آنها می توانید به افزایش سرعت سیستم خود کمک کنید؛ خصوصا اگر سیستم شما کُند یا قدیمی بوده و یا از سخت افزارهای قدرتمندی استفاده نمی کند.
با تایپ Appearance in Performance در بخش استارت می توانید به منویی که در تصویر بالا نیز وجود دارد برسید. این مسیر چه برای Win 10 و چه برای Win 11 یکسان است. 4 گزینه، از جمله گزینه های Adjust را در این بخش دارید. می توانید تمامی گزینه های موجود را حذف کنید که ظاهر ویندوز شما قدیمی خواهد شد. همچنین می توانید از حالت های خودکار ویندوز برای این منظور استفاده کنید. با تغییر این بخش ها، سرعت و قدرت پردازش سیستم شما افزایش پیدا می کند.
Search Indexing را در ویندوز خاموش کنید
یکی دیگر از شیوه های افزایش سرعت در کامپیوتر یا لپ تاپ، خاموش کردن Search Indexing است. به خصوص در کامپیوتر و لپ تاپ های کم مصرف و میان رده، فهرست بندی جستجو می تواند منابع سیستم را حتی به طور موقت مصرف کند. اگر همواره در سیستم در حال جستجو هستید، شاید بهتر باشد که گزینه جستجو را خاموش نکنید.
جهت غیر فعال سازی Search Indexing، گزینه Indexing Options Control Panel را باز کنید. همچنین می توانید از منوی استارت و سرچ باکس آن را جستجو کنید. روی Modify کلیک کنید و علامت مکان هایی را که نمی خواهید ایندکس شوند بردارید. همچنین انتخاب Advanced به شما این امکان را می دهد که تصمیم بگیرید کدام نوع فایل باید ایندکس شود و کدام فایل نباید ایندکس شود.
برای بازی از حالت های Game Mode استفاده کنید
ویندوز 11 دارای یک حالت خودکار Game Mode برای گیمرها و کاربرانی است که بازی و یا رندر را در اولویت قرار می دهند. البته باید گفت که نرم افزارهای ثالث سازندگان سخت افزار نیز دارای چنین قابلیت هایی است. حالت Game Mode در ویندوز 10 و ویندوز 11، اقدام به خاموش کردن نوتیفکشن ها کرده، پردازش های اضافی و غیر ضروری را غیر فعال می کند، دانلود آپدیت ها را متوقف می سازد، فایل های غیر ضروری را از لیست پردازش حذف می کند، پردازش های پس زمینه را محدود و مدیریت کرده و به دستیابی به نرخ فریم پایدارتر بسته به بازی و سیستم کمک می کند.
همانطور که گفته شد، برای رسیدن به نهایت قدرت پردازشی، برنامه های دیگری توسط سازندگان سخت افزار ارائه می گردند که سخت افزارهای اصلی مانند CPU و کارت گرافیک را به بالاترین فرکانس کاری می رسانند و همچنین در بخش شبکه، پهنای باند اصلی را به بازی اختصاص می دهند که در نهایت استفاده از هر دو مورد سرعت سیستم شما را به طور قابل ملاحظه ای افزایش می دهد.