شاهد سلیم معمار ساکن لندن، غرفهای رنگارنگ به شکل یک مسجد ایجاد کرده است که به عنوان بخشی از جشنواره رمضان امسال در موزه V&A برپا شده است. سلیم، که اصالتاً هندی است، غرفهای برای جشن سالانه چادر رمضان طراحی کرده است. این جشن به مناسبت فرارسیدن ماه رمضان برپا شده و این ماه را جشن میگیرد. او از تجربیات زیسته خود به عنوان یک مهاجر نسل دوم برای طراحی این غرفه کمک گرفته است و در عین حال تلاش کرده تا احساسات جمعی که مسلمانان در خارج از کشور متحمل میشوند را هم به تصویر کشد. با مازستا همراه باشید تا جزییاتی از معماری یک مسجد رنگارنگ را در اختیارتان قرار دهیم.
این موضع به او این امکان را داد تا پاویلیون را به مانند یک مسجد با موتیفهای متفاوت طراحی کند که در آن از رنگهای روشن و به عنوان نمایندهای از هویتهای متفاوت و مختلف استفاده شده است.
سلیم در مصاحبه با Dezeen میگوید: « به عنوان فرزند یک مهاجر، نحوه مذاکره و صحبت با فرهنگهای مختلف را تجربه کرده و یادگرفتهام. من دیده ام که جوامع مهاجر چگونه با از دست دادن و دوری از وطن روبهرو میشوند و چگونه تلاش میکنند تا خاطرات و تاریخچه فرهنگی خود را در مکانی جدید بازسازی و جمع آوری کنند.»
این پاویلیون از عناصر موجود در معماری مسجد از جمله طاقنما، گنبد، راه پله، سقف و محراب تشکیل شده است همچنین طاقچهای نیم دایرهای که جهت نماز را نشان میدهد. سلیم میگوید: « این پاویلیون همانند تکههایی جدا افتاده از تاریخ است که درکنار یکدیگر کلاژ شدهاند و در یک چهارچوب و ساختاری جدید قرار گرفتند. احساسی از تخلخل و بیثباتی در این پاویلیون وجود دارد که نشانهای از روایتهای جدیدی است که توسط بازخوانی تاریخچهها و تجربیات بازسازی شده مهاجران به وجود میآید و این امر یک فرآیند مداوم و پویا است.»
سلیم پاویلیون رمضان را از ورقهای تخته سهلا که با براکتها و اتصالات فولادی به هم چسبانده و پیچ شدهاند ساخته است، در حالی که از چوب گلولام برای عناصر ساختاری و تقویت کننده آن استفاده شده. در ضمن، مناره – برج راه راه قرمز و صورتی – دارای یک تیر عمودی و پایه فولادی است. در مساجد سنتی مناره در مساجد تعبیه شده یا در کنار آن قرار میگیرد و برای دعوت مسلمانان به نماز استفاده میشود.
سلیم توضیح توضیح میدهد که: « از طریق رنگها، پوشش متریالها و شکلها میخواستم حسی از بازی و بازیگوشی ایجاد کنم، تا بتوانم معصومیت و شادی کودکانهای را به نمایش بگذارم. این امر به این دلیل است که مسائل مربوط به مهاجران و اسلام در اروپا به شدت سیاسی شده است و زیبایی شناسی غرفه نشان میدهد که شادی و اشتراک نیز امکان پذیر است و راه دیگری برای تعامل با فرهنگ های دیگر ارائه میکند.
به عنوان مرجع، معمار به مجموعه آثار چاپی و عکس های مساجد و نمونههای دیگر از طراحی معماری اسلامی و همچنین معماری مساجد بریتانیا از دهه 1960 تا امروز، به موزه ویکتوریا و آلبرت (V&A) مراجعه کرد. سلیم میگوید: «هر یک از این عناصر از طراحیها و عکسهای قرن 19 و 20 در مجموعه چاپ و طراحی V&A که معماری اسلامی تاریخی از شمال آفریقا تا هند را به تصویر می کشد، مشتق شده است. من این تصاویر را به عنوان مرجعی برای ایجاد عناصر و شکلهای پاویلیون قرار دادم. بنابراین غرفه تفسیری مجدد پسااستعماری از بازنماییهای استعماری جهان اسلام است.»
ماه مبارک رمضان امسال از چهارشنبه 22 مارس آغاز می شود و 30 روز ادامه دارد. این ماه توسط مسلمانان در سراسر جهان به عنوان ماه روزه، دعا، تفکر و اجتماع نامگذاری شده است. تقویم اسلامی از چرخه قمری پیروی می کند، به این معنی که ماه رمضان در تقویم میلادی هر سال تقریباً 10 روز زودتر می افتد. بازدیدکنندگان از غرفه رمضان می توانند در مجموعه ای از رویدادها، اجراها و کارگاه های آموزشی شرکت کنند. پاویلیون رمضان تا 1 می 2023 به عنوان بخشی از جشنواره رمضان در حیاط جاده نمایشگاه V&A در جنوب کنزینگتون به نمایش گذاشته میشود.