دوستان و همراهان مازستا، با یک مقاله آموزشی دیگر در خدمت شما هستیم. در این مقاله به سراغ این مسئله خواهیم رفت که این روزها لپ تاپ یا کامپیوتر ما، با توجه به کاربردهایی که به آنها نیاز داریم، چه میزان حافظه رم را نیاز خواهد داشت؟ به بیان ساده تر، ما به چه مقدار حافظه رم نیاز داریم؟
حافظه رم برای سیستم
حافظه رم یکی از مهم ترین قطعات سخت افزاری در سیستم ما است که اگر متناسب با کاربرد و دیگر قطعات سخت افزاری انتخاب نشود، می تواند منجر به بروز مشکل در عملکرد روزانه ما و یا حتی ایجاد گلوگاه سخت افزاری شود. در نتیجه مقدار حافظه رم یا Random Access Memory باید به صورت کاملا صحیح انتخاب شود؛ بسته به نوع سخت افزارهای ما و البته مقدار مورد نیاز از حافظه RAM.
حافظه RAM وظیفه انتقال داده ها از ذخیره ساز به پردازنده (CPU) و پردازنده گرافیکی یا کارت گرافیک را بر عهده دارد؛ همچنین در برخی موارد به عنوان حافظه موقت نیز توسط سیستم مورد استفاده قرار خواهد گرفت. با گذر زمان و پیشرفت های سخت افزاری و نرم افزاری، مقدار مورد نیاز به حافظه های رم مدام تغییر یافته و بالاتر رفته است. خصوصا در بازی و برنامه های گرافیکی. در این مطلب به سراغ این نکته خواهیم رفت که کامپیوتر یا لپ تاپ ما، بسته به نوع برنامه ای که از آن استفاده می کنیم، به چه مقدار حافظه RAM نیاز داریم؟
کامپیوتر یا لپ تاپ ما به چه مقدار حافظه رم نیاز دارد؟
- حافظه رم مناسب برای برنامه های اداری، آفیس و حسابداری، وب گردی
برنامه های اداری، نرم افزارهای Microsoft Office و موارد مشابه، به 2 تا حداکثر 4 گیگابایت حافظه رم نیاز دارند. این مسئله با در نظر گرفتن مقدار رمی است که توسط OS مورد استفاده قرار می گیرد.در اکثر برنامه های آفیس عمدتا 2 تا 3 گیگابایت حافظه رم نیز می تواند کار شما را راه بیندازد.
اما اگر برنامه های حسابداری با ظرفیت بالا را در لیست برنامه های کاربردی روزمره خود داشته و عمدتا استفاده های زیادی از آنها دارید، می توانید بسته به نوع نرم افزار، روی 2 تا 4 گیگابایت حافظه رم، مانند برنامه های آفیس حساب کنید. البته این در شرایطی است که از حافظه های رم DDR4 یا DDR5 استفاده کنید. در غیر اینصورت حافظه رم 4 تا 6 گیگابایتی را پیشنهاد می کنیم.
در سال های اخیر نرم افزارهای Browser یا همان مرورگرها، تحت فشار کاربران با بهینه سازی هایی همراه شدند. در نتیجه استفاده از حافظه RAM توسط آنها کاهش یافت. در صورتی که وب گردی و استفاده زیاد از مرورگرها برای شما اولویت دارد، باید روی 4 تا 6 گیگابایت حافظه رم حساب کنید تا بتوانید ده ها پیج را به صورت همزمان مورد استفاده قرار دهید، آن هم بدون نگرانی.
- حافظه رم مورد نیاز برای بازی
بازی ها به چند دسته تقسیم می شوند؛ بازی های آنلاین و E-Sport، بازی های استراتژیک و AA و بازی های رده بالا و AAA. همچنین یک نکته مهم دیگر نیز در این میان وجود دارد؛ با چه وضوح و رزولوشنی بازی خود را اجرا می کنیم؟ بازی های بازی های آنلاین و E-Sport و همچنین بازی های استراتژیک و AA کمترین مقدار حافظه RAM در بین بازی ها نیاز دارند.
برای اجرای این بازی ها در وضوح FHD، به طور میانگین به 4 تا 8 گیگابایت حافظه رم نوع DDR4 یا DDR5 نیاز دارید. با افزایش وضوح و رزولوشن حتی در این بازی ها، به 2K یا 4K، به دست کم 16 گیگابایت حافظه رم نیاز خواهید داشت. پس باید این را بدانید که بازی های مورد نظر در وضوح FHD و نرخ 30 تا 100 فریم در ثانیه، می توانند با 4 تا 8 حافظه رم DDR4 و DDR5 اجرا شوند. اما با افزایش رزولوشن، به 8، 12 یا 16 گیگابایت حافظه RAM، بسته به جزئیات گرافیکی نیاز خواهیم داشت.
بازی های مهم، برجسته، قدرتمند و AAA مهره های اصلی گیم در این روزها هستند. با نگاهی به سیستم های مورد نیاز بازی های AAA غیر ورزشی و اسپرت، می بینیم که برای اجرای آنها در وضوح FHD و جزئیات گرافیکی متوسط، به 8 تا 12 گیگابایت حافظه RAM نیاز داریم. با افزایش جرئیات گرافیکی، این مقدار به 16 گیگابایت هم می رسد؛ اما در حالتی که جزئیات گرافیکی یا Graphic Detail به حداکثر برسد.
حتی با روشن کردن وضعیت هایی مانند Ray Tracing، بدون شک باید روی 12 تا 16 گیگابایت حافظه رم نوع DDR4 یا DDR5 حساب کنید تا بازی بدون مشکل و لگ را تجربه کنید. مقدار 16 گیگابایت حافظه رم برای اجرای بازی های نسل هشتم و نهم AAA در وضوح 2K یا 1440p نیز کافی است. اما با توجه به نوع بازی و جزئیات گرافیکی که از آن استفاده می کنید.
اما اگر از مانیتورهای 2K یا 4K بهره برده و می خواهید بازی های استراتژیک، ورزشی، آنلاین و E-Sport و حتی بازی های AAA را با این دو رزولوشن اجرا کنید، به 32 الی 48 گیگابایت حافظه رم نیاز خواهید داشت؛ خصوصا اگر بازی های نسل نهم AAA را مد نظر قرار دهیم. پس یک سیستم گیمینگ امروزی به نظر ما به 12 تا 64 گیگابایت حافظه RAM نیاز دارد.
- حافظه RAM مورد نیاز برای ادیت، گرافیکی، تولید محتوا و رندر
در صورتی که از برنامه های ادیت ساده تصاویر استفاده می کنید، 6 تا 8 گیگابایت رم می تواند برای نرم افزارهای امروزی با تصاویری با حجم متوسط مناسب باشد. برنامه هایی مانند فتوشاپ با تصاویری با حجم های متوسط و حتی بالا، می توانند روی 8 گیگابایت رم نیز حساب کنند. به طور کلی، مقدار 8 گیگابایت رم DDR4 و DDR5 برای اچرای نرم افزارهای ادیت مناسب است.
اما با حرکت به سمت تصاویر بزرگ با حجم بالا، برای برنامه های ادیت تصاویر باید روی 16 گیگابایت حافظه RAM حساب کنید. برنامه های تولید محتوا و رندرینگ، بسته به نوع نرم افزار، می توانند از حداقل 12 گیگابایت تا حتی چند ترابایت حافظه RAM را مورد استفاده قرار دهند.
به عنوان مثال مادربردهای خانگی تا حداکثر 256 گیگابایت حافظه RAM را پشتیبانی می کنند. این مقدار هیچ کاربردی به جز رندرینگ و تولید محتوا ندارد. حتی در مادربردهای Workstation می توانید روی چند ترابایت حافظه RAM نیز حساب کنید که توسط این مادربردها پشتیبانی می شود. برای برنامه های رندرینگ به شما توصیه می کنیم که برای 16 تا دست کم 64 گیگابایت حافظه RAM حساب باز کنید. این روزها سازندگان اکثر نرم افزارهای رندرینگ، استفاده از حداقل 16 گیگابایت حافظه RAM را پیشنهاد می دهند.
- حافظه رم مورد نیاز برای برنامه نویسی
شاید تصور کنید که نرم افزارهای برنامه نویسی به مقدار زیادی از حافظه RAM نیاز ندارند؛ اما اینطور نیست؛ نرم افزارهایی مانند Android Studio، در آخرین نسخه های خود به 8 تا 16 گیگابایت رم DDR4 یا DDR5 نیاز دارند. حتی نرم افزارهای برنامه نویسی که دارای مجازی سازهای سنگین بوده و یا کامپایل در ظرفیت های بالا را انجام می دهند هم به 16 تا 64 گیگابایت حافظه RAM نیاز دارند.
اما به طور میانگین، برای کاربردهای برنامه نویسی به شما پیشنهاد استفاده از 16 تا 48 گیگابایت رم را می دهیم. اما این مقدار بسته به نوع نرم افزار برنامه نویسی، کامپایلر و مجازی ساز آن می تواند متفاوت باشد. این مسئله بستگی به این دارد که شما تا جه در برنامه نویسی پیشرفته بوده و از چه نرم افزارهایی استفاده می کنید.