ChatGPT از زمان راهاندازی در ماه نوامبر توسط OpenAI، طوفانی در دنیای تکنولوژی به پا کرده است. این چت بات مکالمه میتواند کدنویسی کند، مقاله بنویسد و حتی به عنوان یک موتور جستجو در میان کارهای دیگر دخالت داشته باشد. اما انسان چگونه از فناوریهای هوش مصنوعی و چت باتهایی نظیر ChatGPT میتواند در حوزههای مختلف استفاده کند؟ کاربرد ChatGPT در حوزههای مختلف چگونه است؟ در مازستا به این سوالات پاسخ خواهیم داد.
کاربرد ChatGPT و برخی از تاثیرات هوش مصنوعی در دنیای واقعی
حوزهی مراقبت های بهداشتی
حتی قبل از انتشار ChatGPT، صنعت مراقبتهای بهداشتی از چت باتها برای برنامهریزی ملاقاتها و ارزیابی علائم استفاده میکرد. در واقع مدل های مولد، پتانسیل انجام طیف وسیعی از وظایف در مراقبتهای بهداشتی را دارند و آنها میتوانند شیوه تعامل بیماران و پزشکان و دسترسی به اطلاعات را متحول کنند، آنها میتوانند اطلاعات پزشکی به روز را ارائه دهند، از تصمیم گیری بالینی حمایت کنند و به اسناد پزشکی کمک کنند.
علاوه بر این، از این مدلها میتوان در تحقیقات زیستپزشکی مانند طراحی منطقی مولکولها، آزمایشها و آنالیز ژنومی استفاده کرد. از سوی دیگر ChatGPT همچنین میتواند نقشهای دیگری را ایفا کند که از لحاظ تاریخی توسط پزشکان انجام شده است، مانند تشخیص بیماریهایی مانند سرماخوردگی یا آنفولانزا.
حوزهی مشاور املاک
یکی دیگر از موارد کاربرد ChatGPT در حوزهی مشاورهی املاک است. توانایی این ربات در نوشتن لیست خانهها، بسیار عالی گزارش شده است. از سوی دیگر مشاوران املاک میتوانند از ChatGPT برای کارهایی مانند محاسبه پرداختهای وام مسکن، تجزیه و تحلیل معاملات سرمایه گذاری و تهیه پیش نویس قراردادها استفاده کنند.
مشاوران املاک معتقدند که ChatGPT در حوزهی ارتباط با مشتری نیز عملکرد خوبی دارد اما نمیتواند جایگزین انسان شود بلکه میتواند عملکرد انسان را در این زمینه بهتر کند.
حوزهی روابط عمومی و بازاریابی
ChatGPT برای کارهایی که شامل کپینویسی زیادی بوده، مناسب است. دارا کاپلان، رئیس و شریک Wunderlich Kaplan Communications، گفت که شرکت او شروع به استفاده از هوش مصنوعی برای سرعت بخشیدن به کار بر روی بیانیههای مطبوعاتی، داستانها و بیوگرافی مشتریان کرده است. کاپلان گفت: «ما از فناوری هوش مصنوعی برای کمک به سرعت بخشیدن به روند نوشتن استفاده میکنیم.»
از سوی دیگر آدام سینگولدا، مدیر عامل و موسس شرکت تبلیغاتی Taboola در این باره گفت: «ما معتقدیم فناوریهای هوش مصنوعی شیوه ایجاد و بهینهسازی تبلیغات را برای افزایش عملکرد توسط تبلیغکنندگان متحول میکند و ابزارهای اضافی برای موفقیت در دنیای پرشتاب تبلیغات آنلاین را در اختیار آنها قرار میدهد.»
حوزهی خدمات مشتری
مجله Forbes اخیراً گزارش داده است که Meta، Canva و Shopify همگی از فناوری ChatGPT برای پاسخ به سؤالات مشتریان استفاده می کنند. از سوی دیگر این نشریه همچنین گزارش داد که Ada، یک شرکت مستقر در تورنتو که 4.5 میلیارد تعامل خدمات مشتری را به صورت خودکار انجام میدهد، با ChatGPT برای ارتقای بیشتر این فناوری همکاری کرد.
مایک مورچیسون، مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران آدا در بیانیهای گفت: «ما در حال استفاده از مدلهای زبانی بزرگ برای توانمندسازی برندها برای ارائه تجربهای به مشتری است که به مراتب زمینهای و هوشمندانهتر است.»
کاربرد ChatGPT حوزهی رسانه
CNET، یک سایت روزنامه نگاری فناوری، اخیرا به دلیل استفاده از هوش مصنوعی برای تولید مقاله مورد انتقاد قرار گرفت. این نشریه ماهها از هوش مصنوعی برای نوشتن استفاده کرده است. در این میان بسیاری از وبسایتها و رسانههای معروف و شناخته شده اعلام کردند که هرگز مقالاتی که توسط هوش مصنوعی نوشته شود را منتشر نخواهند کرد اما این شرکتها اعلام کردند که قصد دارند از هوش مصنوعی برای بهبود گردش کاری خود استفاده کنند. برای مثال رسانهها میتوانند برای منبع یابی تصاویر یا اخبار به سراغ هوش مصنوعی بروند.