مشکل Ghosting یا شبح تصویر در مانیتورهای گیمینگ چیست؟ چرا در حین بازی با تلویزیون شبح تصویر یا Ghosting دیده می شود؟ چه مانیتوری برای بازی بهتر است؟ بهترین نوع پنل برای گیم و بازی چیست؟ چگونه می توان مشکل Ghosting را در مانیتورهای گیمینگ حل کرد؟ تاری دید و شبح تصویر در چه پنل هایی دیده می شود؟ برای آشنایی با مشکل تاری و شبح تصویر و همچنین راه های حل کردن آن با مازستا همراه باشید.
مشکل Ghosting یا شبح تصویر در تلویزیون و مانیتورهای گیمینگ چیست؟
گیمرهای قدیمی، حرفه ای و آن دسته از کاربرانی که در بخش سخت افزار دستی بر آتش دارند، احتمالا با مشکل Ghosting یا شبح تصویر در مانیتور و تلویزیون های مخصوص بازی آشنایی دارند. شبح تصویر یا تاری دید در مانیتور و نمایشگرها چیست؟ تاری دید، شبح تصویر یا به اصطلاح Ghosting تصویر پدیده است که پس از تغییر فریم و تصاویر در مانیتور یا تلویزیون شما، ردی مانند شبح و تاری دید به جا می ماند.
این مسئله در بازی های سریع مانند تیراندازی اول شخص و یا بازی های مسابقه ای مانند E-Sport بیش از دیگر عناوین است. و اما حال باید دید که مشکل تاری تصویر یا شبح تصویر به چه علت به وجود می آید؟ Ghosting به دلیل زمان پاسخ دهی مانیتور یا Respond Time به وجود می آید. Respond Time به زمان تغییر یک پیکسل از یک حالت به حالت دیگر گفته می شود.
به عنوان مثال، زمانی که صرف تغییر رنگ و نور یک پیکسل به حالت دیگر می شود. برای درک بهتر تصور کنید که یک پیکسل سبز باید به رنگ قرمز تغییر کند؛ زمانی که تصاویر به سرعت حرکت کرده و فریم ها سریع جا به جا می شوند، در مانیتور و تلویزیون هایی که Respond Time پایینی دارند سرعت تغییر پیکسل ها نیز پایین بوده و در تصاویر متحرک و سریع، شاهد تاری دید و شبحه تصویر هستیم.
در حالی که مانیتور باید فریم بعدی را نمایش دهد، فریم پیشین هنوز به طور کامل تغییر موقعیت نداده و مابین 2 فریم، مشکلی به عنوان شبح تصویر یا تاری دید مشاهده می شود. مانیتورهای گیمینگ معمول از 2 نوع پنل IPS یا VA استفاده می کنند. در مانیتورهای پیشرفته و گران تر، امروزه شاهد استفاده از پنل های OLED و QD-OLED هستیم.
مشکل شبح تصویر در مانیتورهای IPS
بسیاری از مانیتورهای گیمینگ امروزه به پنل های IPS مجهز هستند. پنل های IPS در نسخه های اولیه عملکرد چندان خوبی در بخش زمان پاسخ دهی یا Respond Time نداشتند. اما با گذشت زمان، نسل های جدید آنها تا حد زیادی مشکل Respond Time و Ghosting را حل کرد.
پنل های IPS یا In-Plane Switching به دلیل بازتولید رنگ عالی و زوایای دید گسترده شناخته شده اند. با این حال، در مقایسه با سایر پنلها، زمان پاسخ کمتری دارند. همین مسئله می تواند مشکل شبح و تاری دید را برجسته سازد. پیشنهاد می کنیم که برای مقابله با این مشکل از مانیتورهای IPS نسل جدید با سرعت پاسخ دهی بالا استفاده کنید.
مشکل شبح تصویر در مانیتورهای VA
پنل های VA یا Vertical Alignment به دلیل نسبت کنتراست بالا و رنگ مشکی عمیق تر معروف هستند. آنها معمولاً زمان پاسخگویی سریع تری نسبت به پنل های IPS دارند که می تواند به کاهش شبح سازی کمک کند. با این وجود پنل های VA نیز در صحنه های تاریک و کم نور، به دلیل سرعت پایین تر تغییر نور پیکسل ها با مشکل شبح تصویر دست و پنجه نرم می کنند. امروزه پنل های VA تنها در مانیتورهای گیمینگ اقتصادی مورد استفاده قرار می گیرد.
راه های برطرف کردن مشکل Ghosting و تاری حرکت در مانیتورها
اگر چه در برخی موارد امکان حل کردن مشکل تاری دید و شبح تصویر وجود ندارد، با این وجود شیوه هایی هستند که از آن کاسته و یا به طور کلی صورت مسئله را تغییر می دهند.
-مانیتوری با زمان پاسخ دهی پایین انتخاب کنید
در صورتی که یک گیمر حرفه ای هستید، برای عبور از مشکل Ghosting پیشنهاد می کنیم که مانیتوری با زمان پاسخ دهی یا Respond Time پایین تهیه کنید. دست کم 5 میلی ثانیه در حالت GTG. پیشنهاد اولیه سازندگان مانیتور برای رهایی از مشکل شبح تصویر، انتخاب مانیتور با زمان پاسخ دهی 1 میلی ثانیه است.
-در بخش تنظیمات Respond Time مانیتور را کاهش دهید
برخی از مانیتورهای گیمینگ دارای تنظیم دستی با هدف بهبود و کاهش زمان پاسخ دهی هستند. برندهایی مانند ایسوس، سامسونگ، ام اس آی و گیگابایت، چنین تنظیماتی را در مانیتورهای گیمینگ خود اعمال می کنند.
– در بخش تنظیمات Motion Blur مانیتور را تنظیم کنید
تاری حرکت یکی از دلایل رایج ایجاد شبح در نمایشگرهای بازی است. میتوانید با فعال کردن تنظیمات کاهش تاری حرکت در مانیتور، تاری حرکت را کاهش دهید.
-درایورهای کارت گرافیک خود را بهروزرسانی کنید
درایورهای قدیمی کارت گرافیک میتوانند باعث مشکلات عملکرد، از جمله شبحسازی شوند. مطمئن شوید که درایورهای کارت گرافیک شما به روز هستند تا از عملکرد مطلوب اطمینان حاصل کنید.