شرکت اینتل در جریان نمایشگاه CES 2022، پردازنده های میان رده از آلدر لیک را وارد بازارهای جهانی کرد. Intel Core i5-12400 هم از جمله همین موارد بود که یکی از اقتصادی ها و میان رده ها بود. Core i5-12400 یکی از CPU هایی است که فاقد قابلیت اورکلاک بوده و یک پردازنده غیر K است. اما با یک تست جذاب و اورکلاک حرفه ای، Core i5-12400 در رندرینگ گل کاشته است!
یکی از میان رده های اقتصادی نسل دوازدهم اینتل با نام Core i5-12400 به تازگی وارد بازارهای جهانی شده است. آقای Der8auer یک اورکلاکر آلمانی مشهور است که به دلیل دسترسی آن به قطعات سخت افزاری گوناگون، همواره آزمایش های جالب توجهی را منتشر می کند. این اورکلاکر این بار به سراغ یک پردازنده خانگی میان رده با نام Core i5-12400 رفته است.
پردازنده Core i5-12400 یک پردازنده غیر K یا ضریب بسته است که فاقد قابلیت اورکلاک بوده و دارای توان حرارتی 65 وات است. همانطور که در روزهای گذشته نیز اطلاع رسانی کرده بودیم، شرکت هایی مانند ازراک و ایسوس در حال برنامه ریزی به منظور ارائه فناوری هایی هستند که فرکانس پردازنده های ضریب بسته را افزایش داده و این کار با تغییراتی در واحت BCLK صورت می گیرد.
سری CPUهای Alder Lake 65W قفل شده و غیرK نباید اولین انتخاب برای اورکلاک باشند! با این وجود حتی در پردازنده های ضریب بسته اینتل نیز امکان رسیدن به فرکانس های بالا وجود دارد؛ اما چگونه؟
پردازنده های اینتل دارای دو بخش فرکانسی هستند که کاربران عادی آنها را با عناوین فرکانس پایه یا همان Base و فرکانس بوست یا همان Turbo می شناسند. به صورت تخصصی تر می توان آنها را فرکانس های (PL1/PL2) نامید. در PL2 پردازنده می تواند با توجه به نوع خنک کننده و دمای CPU، به بالاترین فرکانس کاری ممکن دست یافته و مدتی را در آن سپری کند.
سازندگان مادربرد با تغییراتی که در سیستم کنترلر فرکانس BCLK (Bus Speed) ایجاد می کنند، این امکان را به پردازنده های ضریب بسته و غیر K یا همان میان رده ها می دهند که برای مدت زمانی طولانی تر در حالت هایی مانند فرکانس کاری PL2 باقی مانده و پرفورمنس بالاتری را ارائه دهند. البته همانطور که گفته شد، این ویژگی با نوع خنک کننده شما به طور کامل در ارتباط است.
Related posts:
- رکورد حیرت انگیز اورکلاک 3.1 گیگاهرتزی با AMD Radeon RX 6900 XT
- پردازندههای AMD ZEN4 با رم DDR5 و اورکلاک پذیری خیره کننده!
- باز کننده سطح IHS پردازندههای Ryzen 7000 برای اورکلاک سنگین تولید شد
- کارت گرافیک ELSA RTX 3090 LC با خنک کننده عجیب و قیمتی عجیبتر!
- اورکلاک Core i9-13900KF تنها با یک مادربرد 200 دلاری ایسوس در فرکانس 6.0 گیگاهرتز!
- G.SKILL رکورد اورکلاک DDR5-12000 را با Intel Core Ultra 9 285K شکست!
آقای Der8auer برای این تست از مادربرد تازه وارد ASUS ROG Maximus APEX با چیپست Z690 استفاده شده است؛ ظاهرا Der8auer موفق نشده است که در حال حاضر مادربرد B660 را با این ویژگی پیدا کند. Der8auer کشف کرد که گزینه های اورکلاک BCLK در مادربردهای ASUS Z690 (در این مورد ROG Maximus APEX) تنها زمانی که یک CPU غیر K وجود دارد در دسترس هستند.
علاوه بر این، Der8auer فکر می کند که این گزینه و فناوری ممکن است فقط در مادربردهای پیشرفته Z690 مجهز به سیستم کلاک خارجی موجود باشد، ویژگی که از بردهایی مانند ROG Maximus، ASRock Aqua و سایر مدل های بسیار گران قیمت انتظار می رود. در کل استفاده از این روش بسیار ساده است؛ کاربران باید وارد محیط بایوس در مادربردهایی شوند که این تکنیک را پشتیبانی کرده و عملکرد BCLK OC را در حالت فعال قرار دهند.
این اورکلاکر پس از فعال سازی حالت فوق در مادربرد ASUS ROG، اقدام به نصب پردازنده میان رده و ضریب بسته Core i5-12400 کرد. همانطور که در تصاویر درون متن نیز مشهود است، فرکانس Core i5-12400 تا 5.2 گیگاهرتز اورکلاک شد.
سپس وی در گام بعدی Core i5-12400 اورکلاک شده به تست Cinebench برد؛ بنچمارکی که عمدتا برای تست عملکرد پردازنده در وضعیت اورکلاک مورد استفاده قرار می گیرد.
جالب است بدانید که در این حالت Core i5-12400 تا 33 درصد تست های رندرینگ را سریع تر از حالت عادی تکمیل کرده و این آزمون یک مسئله جذاب و حیرت انگیز برای یک پردازنده میان رده مانند Core i5-12400 است که نشان می دهد که می توان با استفاده از فناوری اورکلاک BCLK، قدرت و پرفورمنس یک پردازنده را حتی تا یک الی 2 مدل بالاتر نیز رساند!
تنظیمات اورکلاک جدید به ولتاژ بیشتری نیاز دارند، به همین دلیل است که ولتاژ هسته/کش باید به حدود 1.35-1.37V افزایش یابد. از سوی دیگر آزمایش نشان داده است که مصرف برق در این پردازنده به حداکثر 138 وات افزایش یافته است و هسته های جداگانه تا 96 درجه سانتیگراد هم رسیده اند.
باز هم تاکید می کنیم که استفاده از این تکنیک برای پردازنده های میان رده به یک خنک کننده خوب بستگی دارد. همانطور که می بینید، i5-12400 در تست Cinebench R20 تا 33 درصد سریع تر شده و عملکرد آن نزدیک به Core i5-12600K است! البته بدون شک این نتایج برای تمام پردازنده ها یکسان نخواهد بود.