جایگزین چینی برای CUDA در راه است: معرفی MUSA از شرکت Moore Threads
شرکت چینی Moore Threads اولین نسخههای عمومی از پشته نرمافزاری پردازش گرافیکی خود با نام MUSA را معرفی کرده است. این ابزار برنامهنویسی بومی، به عنوان جایگزینی برای محیط توسعه CUDA شرکت Nvidia طراحی شده و با کارتهای گرافیک داخلی این شرکت یعنی سری MTT سازگار است. اگرچه هنوز اطلاعاتی درباره متنباز بودن این SDK منتشر نشده، اما بهنظر میرسد که نرمافزار بهصورت انحصاری ارائه شده و احتمالاً کاربرد محدودی در خارج از چین خواهد داشت.با مازستا همراه باشید.
پاسخ چین به محدودیتهای صادراتی آمریکا
در سالهای اخیر، آمریکا مجموعهای از محدودیتهای صادراتی را علیه چین اعمال کرده که شامل تراشههای پیشرفته هوش مصنوعی، حافظههای HBM، تجهیزات تولید نیمهرسانا و ویفرهای سیلیکونی از برندهایی مانند Intel، TSMC و Samsung میشود. در پاسخ به این چالشها، چین تلاش زیادی برای توسعه اکوسیستم نیمهرسانای بومی خود انجام داده است. از پردازندهها گرفته تا حافظهها و حالا حتی کارتهای گرافیک.
این تلاشها با هدف کاهش وابستگی به سختافزار غربی در حال انجام هستند. یکی از اولویتها، تقویت توان پردازشی گرافیکی است؛ چرا که امروزه یادگیری ماشین و هوش مصنوعی، وابسته به محاسبات موازی هستند؛ جایی که GPUها میدرخشند.
پشته نرمافزاری MUSA: یک جایگزین جدی برای CUDA؟
پشته نرمافزاری MUSA شامل چندین ابزار تخصصی است که توسعه روی کارتهای گرافیک بومی را سادهتر میکند. این پشته شامل:
-
MUSA Compiler (MCC) برای ترجمه کد
-
MUSA Runtime برای اجرای برنامهها
-
MUSA-X که مجموعهای از کتابخانههای تخصصی است
-
ابزارهای اشکالزدایی و پروفایلگیری
اما جالبترین بخش، ابزار Musify است؛ این ابزار به توسعهدهندگان اجازه میدهد تا کدهای نوشتهشده با CUDA را به محیط MUSA منتقل کنند. این فرایند احتمالاً با تبدیل کد PTX در زمان اجرا انجام میشود؛ شبیه چیزی که در پروژه zLUDA دیده بودیم.
قابلیتها و دموهای MUSA
نسخه فعلی SDK یعنی 4.0.1، با پردازندههای x86 شرکت Intel (در سیستمعامل Ubuntu) و پردازندههای Hygon (در توزیع Kylin) سازگار است. Moore Threads تعدادی دمو جذاب از عملکرد این پشته را روی وبسایتش منتشر کرده؛ از جمله:
-
تبدیل متن به گفتار (Speech Synthesis)
-
تولید تصویر با کمک هوش مصنوعی
-
پردازش تصویر
-
مدلسازی چهره سهبعدی با هوش مصنوعی
گزارشها نشان میدهند که برخی از این دموها با کارتهای گرافیک دیتاسنتر MTT S3000 اجرا میشوند.
آیندهای بدون CUDA؟
در حالی که CUDA از نظر پشتیبانی، ثبات و بلوغ، هنوز برتری خود را حفظ کرده، MUSA میتواند در بازار داخلی چین و پروژههای کوچکتر سهم قابل توجهی کسب کند. بسیاری از پژوهشگران حوزه هوش مصنوعی آیندهای ناهمگون برای سختافزار متصور هستند؛ آیندهای که پلتفرمهای متنباز و مستقل از سختافزار مانند ROCm در آن نقش کلیدی دارند. البته حتی ROCm هم هنوز به سطح پشتیبانی CUDA نرسیده و AMD نیاز به بهبود سختافزارهای خود دارد.