مشخصات مادربردهای Mini-ITX با مادربردهای دیگر چیست؟ برای یک کامپیوتر گیمینگ کدام مادربرد بهتر است؟ مادربرد Mini-ITX یا ATX؟ مادربرد Mini-ITX برای چه سیستمی مناسب است؟ بایدها و نبایدها برای یک مادربرد Mini-ITX چه هستند؟ ویژگی های Mini-ITX چه هستند؟ برای پاسخ به تمام این سوالات، با مازستا همراه باشید.
ابعاد و فرم فاکتور مادربردها
مادربردها در ابعاد گوناگونی تولید می شوند که مرسوم ترین آنها شامل ATX، Full ATX، Mini-ITX، Micro ATX و E-ATX می شوند. فرم فاکتور و ابعاد مادربردها، در بخش سوکت هیچ تفاوتی را ایجاد نمی کنند. در بخش ابعادی، همان سایز است که تنها تفاوت مادربردها را رقم می زند. برخی مدل ها برای سیستم های ورک استیشن و سرور طراحی شده و برخی دیگر هم برای کامپیوترهای کوچک.
با این وجود به دلیل ابعاد کوچک تر در برخی از بردها، ویژگی های آنها تا حدی محدودتر می گردد. به عنوان مثال می توان به تعداد اسلات های رم DDR/DIMM و یا اسلات های توسعه PCI-E و همچنین اسلات های SSD M.2 اشاره کرد. با این وجود بردهای کوچک مانند Mini-ITX نیز ویژگی های خود را دارند. به سادگی در تمامی کیس ها جا شده و می توان از آنها درون کیس های کوچک استفاده کرد. همچنین در برخی موارد، قیمت تمام شده کمتری داشته و در نهایت پیچیدگی های آنها کم تر است.
حال قصد داریم تا در این مطلب به طور خاص به دلایل خرید و عدم خرید مادربردهای Mini-ITX بپردازیم. ویژگی های یک مادربرد Mini-ITX چه هستند؟ دلایل خرید یک مادربرد Mini-ITX چه هستند؟ آیا مادربرد Mini-ITX برای کامپیوتر ما مناسب است؟
ویژگی ها و مشخصات مادربرد Mini-ITX به همراه بهترین دلایل خرید
-ساخت کامپیوتر در ابعاد کنسول بازی
یکی از برجسته ترین دلایلی که ما را به سمت خرید یک مادربرد Mini-ITX سوق می دهد، امکان ایجاد و ساخت یک کامپیوتر کوچک، حتی برای بازی و رندر است. شما امروزه می توانید با یک سیستم Mini-ITX، یک کامپیوتر گیمینگ در ابعاد PlayStation 5 را ساخته و با حداقل اشغال فضای موجود، از آن لذت ببرید. به واقع می توان گفت که مهم ترین دلیل خرید یک مادربرد Mini-ITX امکان نصب در کیس های کوچک و اشغال فضای کم است.
یکی دیگر از دلایلی که به شما می گوید که انتخاب اول ما می تواند یک کامپیوتر با مادربرد Mini-ITX باشد، امکان جا به جایی بسیار ساده آنها به نسبت کیس های بزرگ ATX است. استفاده از شبکه LAN امروزه بسیار کمتر شده و اکثر مادربردها با شبکه Wi-Fi همراه هستند. اگر از جمله کاربرانی هستید که مدام در حال حرکت، سفر و یا جا به جایی بین محل کار و منزل هستید، می توانید به جای لپ تاپ یک کامپیوتر قدرتمند با مادربرد Mini-ITX را خریداری کنید. به سادگی امکان جا به جایی یک کیس کوچک Mini-ITX برای کاربران و گیمرها وجود داشته و این نیز یک برتری و یک دلیل مهم برای خرید مادربرد Mini-ITX است.
<h3>-قیمت Mini-ITX
در بسیاری از موارد ما به تعداد زیادی از ویژگی های مادربردهای بزرگ مانند E-ATX یا حتی ATX نیازی نداریم. تعداد اسلات های PCI-E زیاد، درگاه های SATA متعدد، چندین M.2 و یا اسلات های رم زیاد. در برخی موارد ما تنها یک اسلات برای نصب کارت گرافیک نیاز داشته و یک یا حداکثر 2 درایو M.2 را برای سیستم خود در نظر گرفته ایم. کاربران عمدتا 2 ماژول رم DDR4/DDR5 را نصب کرده و 2 اسلات دیگر خالی می مانند. اگر چه برخی از مادربردهای Mini-ITX همچنان 4 اسلات رم را یدک می کشند. در نتیجه ما هزینه زیادی را برای ویژگی هایی که استفاده نمی شود، پرداخت می کنیم. پس می توانیم با خرید یک مادربرد Mini-ITX هزینه کمتری را پرداخت کرده و هزینه اصلی را صرف خرید CPU و کارت گرافیک کنید.
چرا نباید یک مادربرد Mini-ITX خریداری کنیم؟
پس از بررسی برترین ویژگی ها و دلایل خرید یک مادربرد Mini-ITX، به سراغ دلایلی خواهیم رفت که شاید بهتر باشد از فکر خرید یک مادربرد Mini-ITX بیرون بیاییم.
-پشتیبانی از حافظه ذخیره سازی و رم کم
مادربردهای کلاس Mini-ITX دارای ابعاد کوچکی هستند که از این رو تعداد اسلات های ذخیره سازی M.2 و SATA در آنها محدود است. همچنین تعداد ماژول های رم نیز در آنها محدود است. از این رو امکان ارتقاء پذیری محدود بوده و باید بدانید که اگر سخت افزارهای متعددی را در نظر دارید، مادربردهای Mini-ITX به درد شما نمی خورند. خصوصا اگر یک کامپیوتر ورک استیشن قدرتمند را مد نظر دارید، مادربرد Mini-ITX به دلیل محدودیت در پشتیبانی سخت افزارها برای شما مناسب نیست.
-Mini-ITX قابلیت اورکلاک ندارند
اگر چه در گذشته مادربردهای Mini-ITX در برخی مدل ها مانند سری فرمولا شرکت ازراک با قابلیت اورکلاک سنگین همراه بودند، اما امروزه اکثر مادربردهای Mini-ITX تنها در بخش حافظه رم عملکرد خوبی در اورکلاک دارند؛ آن هم در مدل های محدود. در صورتی که خواهان خرید پردازنده های پرچمدار مانند Core i9-14900K بوده و می خواهید که یک اورکلاک سنگین را بر روی پردازنده خود اجرا کنید، مادربردهای Mini-ITX به هیچ وجه برای اورکلاک طراحی نشده اند. از مدار VRM ضعیف تر تا عدم امکان نصب خنک کننده های رده بالا.
-Mini-ITX فضای کمتری اشغال می کند یا خیر؟
تصور کنید که یک کیس نسبتا بزرگ دارید و بر روی میز کار نیز فضای کافی جهت قرارگیری آن وجود دارد. پس عملا نیازی به به خرید یک مادربرد کوچک Mini-ITX ندارید. شما بزرگ ترین پارامتر یعنی فضای مناسب و کافی را در اختیار داشته و باید گفت که بدون شک در این شرایط هیچ نیازی به خرید یک مادربرد Mini-ITX ندارید؛ مگر آنکه در آینده قصد تغییر وضعیت داشته و فضای مناسب برای شما وجود نداشته باشد.
مادربرد Mini-ITX بخریم یا خیر؟
به واقع خرید یا عدم خرید Mini-ITX کاملا به شرایط شما بستگی دارد. اگر قرار است یک سیستم با هدف اورکلاک، ورک استیشن و با فضای ذخیره سازی بسیار بزرگ را داشته باشید، مادربرد Mini-ITX به درد شما نخواهد خورد. اگر به فضای کوچکی داشته و یا جا به جایی کامپیوتر شما مهم است، خرید مادربرد و کیس Mini-ITX بسیار حیاتی است.
اگر هزینه کمتر و صرفا خرید یک کامپیوتر گیمینگ میان رده برای شما مهم است، پس خرید یک مادربرد Mini-ITX توصیه می شود. در نهایت باید گفت که خرید یا نخرید یک مادربرد Mini-ITX کاملا به نیازهای شما بستگی دارد.