آیا می دانید که ویندوز 10 و ویندوز 11 دارای قابلیت های گسترده در حوزه دستورات صوتی هستند؟ چگونه می توان با استفاده از دستورات صوتی به Windows 10 و Windows 11 دستور داده و بدون تایپ در ویندوزهای 10 و 11 با آن کار کرد؟ بخش Voice for Commands در Win 10 و Win 11 چگونه فعال می شوند؟ برای پاسخ به تمام این سوالات مربوط به تبدیل گفتار به نوشتار در ویندوز، با این مقاله همراه شوید. در مقالهای دیگر از مازستا میتوانید در مورد آموزش تغییر Refresh Rate مانیتور در ویندوز 10 و 11 (به همراه آموزش اورکلاک) مطالعه کنید.
آشنایی با فناوری های دستورات صوتی و تبدیل گفتار به نوشتار در ویندوز
در گذشته، تجهیزاتی مانند تلویزیون های هوشمند برای اولین بار به پشتیبانی از دستورات صوتی مجهز شدند. بدون آنکه کاربران نیازمند استفاده از ریموت کنترل برای ارائه فرمان به تلویزیون ها باشند، می توانستند با صحبت و دستورات صوتی، فرمان های دلخواه را به تلویزیون ها منتقل سازند. امروزه البته اسپیکرها، گجت های هوشمند و ده ها دستگاه دیگر دارای پشتیبانی از دستورات صوتی یا Voice for Commands هستند.
سیستم عامل ویندوز نیز در نسخه های پیشین خود از این قابلیت بهره جست؛ اما در ویندوز 11، پوشش دستورات صوتی و حالا تبدیل گفتار به نوشتار، به بالاترین حد خود رسیده است. مایکروسافت چند حالت گوناگون را برای این منظور در نظر گرفته است که شاید کمی گیج کننده به نظر برسد. Microsoft در ویندوز 11 از اصطلاحاتی مانند Speech و Voice استفاده می کند که گاهی به جای یکدیگر هم استفاده می شوند! بنابراین اگر نام گذاری این توابع در ابتدا کمی گیج کننده به نظر می رسد، متحیر نشوید. در ابتدا شما را با فناوری های دستوری صوتی در ویندوز 11 آشنا خواهیم کرد.
-دسترسی صوتی یا Voice Access (VA) یک سیستم نسبتا جدید است که در آپدیت H2 سپتامبر 2022 معرفی شد. Voice Access (VA) در ویندوزهای 11 به شما این امکان را می دهد تا کامپیوتر خود را با دستورات صوتی کنترل کرده و یا گفتار را به نوشتار تبدیل کنید. می توانید تبدیل گفتار به نوشتار را در ایمیل، بخش اسناد، و فایل های دیگر مورد استفاده قرار دهید. شایان ذکر است که در حال حاضر، Voice Access (VA) تنها از زبان انگلیسی پشتیبانی کرده اما به زودی زبان های دیگر نیز به آن اضافه خواهد شد.
-تشخیص گفتار ویندوز یا Windows Speech Recognition (WSR) نیز دومین فناوری ویندوز در این راستا است. Windows Speech Recognition (WSR) پشتیبانی زبانی بسیار بهتری را نسبت به دسترسی صوتی ارائه می دهد. اگرچه اساساً عملکردهای مشابهی را انجام می دهد، اما این کار را با ویژگی های کمتری انجام می دهد. هیچیک از سیستمها برای عملکرد به اتصال اینترنت نیاز ندارند، اگرچه Voice Access ممکن است در طول راهاندازی اولیه به آن نیاز داشته باشد.
-تایپ صوتی یا Voice Typing (VT) به طور انحصاری برای دیکته طراحی شده است (یعنی گفتار به نوشتار) اگر نگران اجرای سهوی دستورات توسط کامپیوترهای خود در هنگام صحبت هستید، این سیستمی است که باید از آن استفاده کنید. تایپ صوتی یا Voice Typing (VT) در سیستم عامل ویندوز از زبان های بیشتری نسبت به VA پشتیبانی می کند. با این حال، برخلاف دو سیستم دیگر، تایپ صوتی به اتصال دائمی اینترنت نیاز دارد.
تایپ صوتی از طریق اینترنت عمل می کند زیرا از سرورهای خود مایکروسافت برای تجزیه و تحلیل صدا استفاده می کند. از نظر تئوری این فناوری باید درصد خطای ناچیزی داشته باشد؛ همچنین پهنای باند زیادی برای آن نیاز نیست. اما اگر سرعت اینترنت پایین بوده و یا پینگ بدی داشته باشید، ممکن است به تأخیر قابل توجهی بین صدور فرمان و مشاهده نتیجه روی صفحه منجر شود.
سخت افزارهای مورد نیاز برای دستورات صوتی و استفاده از تبدیل متن به نوشتار در ویندوز
در ابتدا پیش از هر اقدامی نیازمند استفاده از میکروفون هستید؛ میکروفن درون لپ تاپ ها مدت هاست که رواج یافته اما در کامپیوترهای PC و دسکتاپ، نیازمند تهیه یک میکروفون مستقل با کیفیت هستید. البته باید اشاره کرد که میکروفون می تواند صدا را در محیط های شلوغ با مشکل مواجه شود. برای بهترین نتایج ممکن، استفاده از یک هدست اختصاصی یا میکروفون مستقل ایده خوبی است.
در بخش بعدی، برای ارتباط اولیه و بهتر با برخی از فناوری های تبدیل صدا به نوشتار و دستورات صوتی، نیازمند یک اینترنت با پینگ کم و کیفیت خوب هستید. البته نه دائمی و برای همیشه.
فعال کردن و تنظیم Voice Access
برای روشن کردن سیستم کنترل صوتی جدید تعبیه شده در ویندوز 11، روی Start کلیک کنید و به تنظیمات بروید، سپس Accessibility را از منوی سمت چپ انتخاب کنید و سپس Speech را در بخش Interaction انتخاب کنید.
در این بخش یک تیک وضعیت روشن/خاموش را برای گزینه Voice Access خواهید یافت. پس از فعال کردن آن، پس از اولین روشن و خاموش کردن سیستم، یک صفحه کوتاه و مختصر جهت معرفی این ویژگی برای شما ظاهر خواهد شد که تنها یک بار دیده می شود.
پس از اولین ریستارت سیستم، یک آموزش در دسترس است که شما را با ویژگی های اساسی آشنا می کند. پس از تکمیل آن، شما آزاد هستید که از سیستم استفاده کنید. متأسفانه، نیاز به استفاده از ماوس یا صفحه کلید برای راه اندازی دسترسی صوتی در ابتدا می تواند یک چالش باشد، به خصوص اگر مشکلات حرکتی یا بیماری خاصی دارید. با این حال، پس از آن شما می توانید با دستورات صوتی، به سادگی کامپیوتر یا لپ تاپ را کنترل کنید.
هنگامی که دسترسی صوتی فعال است، یک نوار در بالای صفحه نمایش شما نمایش داده می شود. هدف آن ارائه بازخورد بصری در مورد فعالیت های سیستم است. وضعیت میکروفون، همراه با رونوشت آخرین دستورالعمل شفاهی، به طور مداوم در سمت چپ نوار نمایش داده می شود.
نوار تا حدودی مزاحم است، با توجه به اندازه بزرگ آن در مقایسه با مقدار اطلاعاتی که ارائه می دهد. مایکروسافت ممکن است در به روز رسانی آینده این مشکل را رفع کند.
از Voice Access ویندوز در چه مواردی می توان استفاده کرد؟
مواردی که می توان از Voice Access ویندوز استفاده کرد بیشمار است که نمی توان تمام آنها را در یک مقاله ارائه کرد. با این وجود در راهنمای what can I say خود ویندوز و یا راهنمای دستورت صوتی، می توانید متوجه شوید که از دستورات صوتی یا Voice Access در چه بخش هایی از خود ویندوز می توانید استفاده کنید. شایان ذکر است که بسیاری از بخش های ویندوز با Voice Access قابل مدیریت هستند.
به عنوان مثال با گفتن Open Chrome یا کروم را باز کن، کروم برای شما باز خواهد شد. با فرمان بستن آن نیز می توانید مرورگر کروم را ببندید. همچنین دستورات حرکت ماوس نیز برای شما کاربرد خواهد داشت. می توانید نشانگر ماوس را با استفاده از این دستورات حرکت دهید. به خاطر داشته باشید که نمی توانید دستورات را به صورت مکالمه صادر کنید. دستورالعمل ها باید واضح و مختصر باشد. کیفیت خروجی میکروفون شما نیز می تواند بر دقت تفسیر ویندوز از دستورات شما تأثیر بگذارد.
استفاده از Windows Speech Recognition به جای Voice Access در ویندوز 11
برای فعال کردن سیستم کنترل صوتی قدیمی، CTRL، Win Key و S را به طور همزمان روی صفحه کلید خود فشار دهید. همچنین می توانید در همان قسمت تنظیمات که Voice Access در آن قرار دارد به این ویژگی دسترسی داشته باشید.
در حین کار Windows Speech Recognition ویجت کوچکی را نمایش میدهد که میتوانید آن را در بالا یا پایین صفحهنمایش خود قرار دهید، یا آن را به صورت شناور آزاد قرار دهید. مشابه نوار دسترسی صوتی، بازخورد بصری را در مورد دستورالعمل های دریافتی و اجرا شده ارائه می دهد.
WSR گزینه های پیکربندی بیشتری نسبت به VA دارد، اما اساساً عملکردی مشابه با Voice Access دارد. با این حال، دستورات کمتری دارد، به ویژه در مورد کنترل دقیق ماوس / مکان نما. با وجود این، سیستم کاملاً خوب کار می کند و همانطور که قبلاً ذکر شد، Windows Speech Recognition پشتیبانی گسترده ای از چندین زبان را ارائه می دهد.
تبدیل گفتار به نوشتار در ویندوز 10 و 11
یکی از جالبترین کارهایی که میتوانید با کنترل صوتی یا Voice Access در ویندوز انجام دهید، تبدیل گفتار به نوشتار است. در این حالت گفته های شما به تکست تبدیل شده و تایپ می شوند. هم دسترسی صوتی و هم تشخیص گفتار ویندوز این عملکرد را ارائه میکنند و اگر مکاننما از قبل در یک فیلد متنی، مانند نوار آدرس در مرورگر وب یا صفحهای در یک سند متنی، وجود داشته باشد، بهطور خودکار کار میکند.
باید مکان نما را به قسمت مناسبی از صفحه حرکت دهید. اگر از Voice Access برای انجام این کار استفاده میکنید، با گفتن show grid به آن بخش خواهید رفت. سپس شماره ای که خواهان رفتن به آن قسمت هستید را تلفظ کنید. سپس می توانید دستور کلیک را به صورت صوتی به ویندوز بدهید.
اکنون که قسمت متن انتخاب شده است، می توانید شروع به دیکته کنید. ویندوز به طور خودکار گفتار شما را تبدیل می کند، اما به طور پیش فرض، علائم نگارشی اضافه نمی کند. برای فعال کردن این کار، روی نماد تنظیمات (یک چرخ دنده کوچک) در نوار VA در بالای صفحه کلیک کنید. گزینه میانی را انتخاب کنید و قابلیت فعال کردن علامت گذاری خودکار (و فیلتر حروف نادرست و فحاشی، در صورت تمایل) را مشاهده خواهید کرد.
اگر می خواهید دستور VA/WSR را به عنوان یک خط متن وارد کنید، قبل از آن کلمه type را وارد کنید. اگر این کار را نکنید، ویندوز آن را به عنوان یک فرمان صوتی تفسیر می کند. اگر میخواهید بدون فعال کردن Voice Access از دیکته استفاده کنید، میتوانید از ویژگی تایپ صوتی مایکروسافت استفاده کنید. اما این مورد نیازمند داشتن یک اینترنت مناسب است.
تایپ صوتی از طیف گسترده ای از زبان ها پشتیبانی می کند. به طور طبیعی، قبل از استفاده از آن در VT، باید بسته زبان مربوطه را نصب کنید. در مقایسه با دسترسی صوتی و تشخیص گفتار ویندوز، تایپ صوتی دستورات نسبتا کمی دارد که بیشتر آنها مربوط به نقطه گذاری هستند. مایکروسافت این ابزار را برای تکمیل استفاده از صفحه کلید و ماوس در ایجاد سند و فایل های متنی طراحی کرده است، نه اینکه به طور کامل آن را جایگزین کند.
در نهایت باید گفت که Voice Access، Windows Speech Recognition و Voice Typing کار با ویندوز 10 و ویندوز 11 را بسیار ساده تر کرده اند. همچنین استفاده مکرر از ماوس و کیبورد را کاهش داده و اگر کاربری دارای مشکلی حرکتی بوده و یا در تایپ دچار مشکلات جدی است، می تواند از این فناوری های ویندوز استفاده کند.