در ادامه مباحث آموزش سخت افزاری مازستا و راهنمای خرید سیستم، اینار به مبحث خنک کننده سی پی یو یا کولینگ سی پی یو خواهیم رسید. اگر می خواهید با اصطلاحات کولینگ هوا، ، کولینگ مایع مدار بسته یا مدار باز آشنا شوید، توصیه میکنیم ادامه مطلب را از دست ندهید.
برای انتخاب درست خنک کننده سی پی یو ، ابتدا باید مباحث در مورد حرارت، انتقال حرارت و روشها خنک کردن در تجهیزات کامپیوتری بدانید و سپس به انتخاب درست یک کولینگ برای سی پی یو اقدام نمایید. در این ویدیو شما با تمام آنچه که نیاز است، آشنا خواهید شد.
توان طراحی حرارتی یا TDP
یکی از مهمترین عوامل در انتخاب سیستم خنک کنندگی یا کولینگ سی پی یو ها، شناخت TDP یا THERMAL DESIGN POWER می باشد. توان طراحی حرارتی معیاری برای شناخت میزان حرارت سی پی یو در زمانی است که زیر بار محاسباتی و پردازشی می رود. توجه داشته باشید که نباید TPD را با توان مصرفی CPU اشتباه بگیرید. توان مصرفی، به میزان مصرف سی پی یو اشاره دارد نه حرارت آن.
TDP را با وات اندازه گیری میکنند و با شناخت TDP هر سی پی یو میتوانید به انتخاب درست خنک کننده آن اقدام نمایید. در مورد TDP در ویدیو به صورت کامل صحبت شده است.TDP حداکثر اتلاف حرارتی سی پی یو را نشان میدهد که در نتیجه آن مشخص می شود که یک CPU در یک شرایط مشخص، چه میزان حرارت تولید میکند. برای انتخاب خنک کننده سی پی یو یا کولینگ سیستم مناسب، باید اطلاعات کاملی در مورد TDP سی پی یو مورد نظرتان داشته باشید.
خنک کننده سی پی یو
به یک مجموعه از تجهیزات، که به خنک کنندگی یک قطعه کمک میکند، Cooling System گفته می شود. یک کولینگ سیستم، مجموعه ای از قطعات است که همگی در جهت خنک سازی به کار گرفته می شوند. تمامی کولرهای سی پی یو با هر روشی که کار میکنند، تنها درجهت یک هدف اقدام میکنند و آن انتقال حرارت از سطح سی پی یو به خارج از فضای کیس کامپیوتر شماست. در راهنمای خرید خنک کننده سی پی یو به این بخش به خوبی پرداخته شده است.
پس اصل اساسی در تمام کولینگ سیستم ها، انتقال حرارت به بهترین نحو ممکن است. ما دو نوع کلی از خنک کننده ها داریم|، خنک کننده هایی هوا و خنک کننده های مایع. AIr Cooling یا ایرکولینگ، یا خنک کننده های هوا خنک، جز متداول ترین روشهای خنک کنندگی سی پی های از قدیم تا کنون می باشد، که بر پایه گردش هوا استوار هستند.
خنک کننده های مایع نیز از نظر ساختار کلی، همانند خنک کننده های هوا هستند. Liquid Cooling یا کیکویید کولینگ یا خنک کننده مایع، علاوه براستفاده از گردش هوا، از مایعات برای انتقال بهتری حرارت استفاده میکنند. این سری از کولینگ ها چند سالی است که به صورت جدی در سیستم های کامپیوتری استفاده می شوند. برای شناخت تفاوت کولینگ هوا و مایع باید ساختار و عملکرد هر یک را به خوبی بشناسید.
Air Cooling یا خنک کننده هوا
خنک کننده های هوای یا ایر کولینگ یا Air Cooling، از چند جز اصلی مانند هیت سینک (heatsink)، فن ها (Fans) و رادیاتور (Radiator) و لوله های انتقال حرارت یا (Heat-Pipe) تشکیل شده اند.
هر چقدر که خنک کننده های هوا یا ایر کولینگ ها متنوع باشند، باز هم از همین ساختار در مدار خنک کنندگی آنها استفاده می شود. حال ممکن است در برخی از بخش های بیشتر و در برخی از بخش های کمتری استفاده شود. مثلا در مدلهای ارزان، برای صرفه جویی و کاهش قیمت، ار هیت پایپ ها یا لوله های انتقال حرارت استفاده نشود و یا در برخی از مدلهای از تعداد بسیار زیادی از heat-pipe استفاده شود. در راهنمای خرید خنک کننده سی پی یو به مدلهای متنوع خنک کننده ها اشاره شده است.
اما در نهایت نحوه عملکرد همه آنها یکسان است. روش خنک کنندگی در کولینگ های ایر به این صورت است که سی پی یو تولید حرارت میکند، سپس حرارت سی پی یو به وسیله بخشی از کولینگ هوا به لوله های حرارتی منتقل شده، این لوله ها، حرارت را به هیت سینگ و پره های آن (رادیاتور)منتقل میکنند. با استفاده از فن ها، جریان هوا در بین پره های رادیاتور یا هیت سینک به جریان درآمده و باعث انتقال حرارت از پره ها به فضای بیرون کیس می شود و این مدار انتقال حرارت ادامه خواهد داشت.
خنک کننده مایع یا Liquid Cooling
خنک کننده های مایع، همانند خنک کننده های هوا عمل میکنند با این تفاوت که از مایعات برای انتقال سریعتر حرارت، بجای لوله های حرارتی استفاده میکنند.
خنک کننده های مایع یا لیکویید کولینگ یا خنک کننده های آبی یا Water Cooling، همگی به یک نوع کامل از این خنک کننده ها گفته می شود که مدار انتقال حرارت سریعتر و قدرتمندتری نسبت به کولینگ های هوا دارند. در راهنمای خرید خنک کننده سی پی یو به مدلهای این نوع کولینگ اشاره شده است.
در لیکویید کولینگ ها، حرارت سی پی یو توسط یک قطعه ، به مایع منتقل می شود، مایع توسط پمپ به سمت رادیاتور رفته و حرارت مایع به پره های رادیاتور منتقل می شود. با استفاده از فن ها، جریان باد در بین پره های رادیاتور حرکت کرده و باعث انتقال حرارت به محیط خارج می شود مایع خنک شده، مجددا بروی سی پی یو برمیگردد و جریان خنک سازی ادامه خواهد داشت.
خنک کننده مایع Open-Loop یا Closed-Loop
خنک کننده های مایع یا لیکویید کولینگ در مدلهای متنوعی وجود دارند که در ویدیو به خوبی به انواع آنها اشاره شده و تفاوت آنها گفته خواهد شد. خنک کننده های مایع مدار باز یا Open-Loop و خنک کننده های مایع مدار بسته یا Close-Loop که به آنها AIO نیز گفته می شود. در راهنمای خرید خنک کننده سی پی یو به این محبث به صورت کامل اشاره شده است.
خنک کننده های مدار باز یا custom loop، توسط کاربر طراحی و اسمبل می شوند. شما میتوانید به دلخواه خودتان مدار خنک کنندگی را طراحی و نه تنها بروی CPU بلکه بروی کارت گرافیک، SSD , RAM و حتی خود مادربرد از آنها استفاده نمایید. این مدار خنک کنندگی میتوانید بسیار بازده بالایی داشته باشد، اگر به صورت درست و اصولی پیاده سازی شود.
خنک کننده های مدار بسته یا Close Loop یا AIO، ساده تر هستند و نیاز به سرویس خاصی ندارند. بنابراین انتخاب بسیاری از کاربرانی که میخواهند خنک کننده مناسب و کم دردسری داشته باشند می باشد.
به منظور شناخت این دو نوع کولینگ، توصیه میکنم که حتما این ویدیو آموزشی را مشاهده نمایید.
َAir Cooling VS Liquid Cooling
در صورتی که میخواهید بدانید بهترین کولینگ سی پی یو از چه نوعی است؟ تفاوت بین کولینگ ایر و کولینگ مایع را بدانید؟ و به سوالاتی مانند کولینگ مایع بهتر است یا کولینگ هوا؟ تفاوت کولینگ های لیکویید در چیست؟ کولینگ آبی با کولینگ مایع چه تفاوتی دارد؟ و … توصیه میکنیم که این ویدیوی ارزشمند را از دست ندهید.
راهنمای خرید خنک کننده سی پی یو
انتخاب خنک کننده سی پی یو مناسب، مخصوصا در سیستم های رندرینگ و طراحی و شبیه سازی و محاسبات طولانی مدت، یکی از مهمترین بخش های خرید یک سیستم است. اینکه چه نوعی کولینگی انتخاب کنیم؟ چه برندی و از چه ساختاری؟ یکی از مباحث همیشگی در خرید سیستم های رندرینگ و گیمینگ است.
در این ویدیو سعی کرده ایم که شما را در این خصوص راهنمایی کرده تا بتوانید به خوبی یک سیستم خنک کنندگی قدرتمند برای سی پی یو سیستم خود تهیه نمایید. در راهنمای خرید خنک کننده سی پی یو شما میتوانید به خوبی با انواع کولینگ ها، خنک کنند های هوا و مایع و مدلهای آن آشنا شوید. کولینگ های هوا ، کولینگ های مایع یا آب بسیار متنوع هستند. برخی از شرکت ها فقط در زمینه خنک کننده هوا و بخری در زمینه خنک کننده های مایع و هوا فعالیت دارند که در هر بخش، مدلها و نوع های بسیار متنوعی را تولید میکنند.
بهترین راهنمای خرید خنک کننده سی پی یو
اگر به دنبال این هستید که به راحتی بهترین و مناسب ترین خنک کننده سی پی یو را برای سیستم خود انتخاب کنید، باید بدانید که آگاهی و دانش شما از قطعات و در مرحله اول خود سی پی یو انتخابی شما باید به حد مطلوبی باشد تا بتوانید به سادگی و بدون کمک از دیگران، کولر مناسبی برای CPU سیستم خود خریداری نمایید.