خنک کننده مایع لوپ باز یا مدار باز چیست؟ آیا کامپیوتر ما به خنک کننده مایع نیاز دارد؟ ویژگی های خنک کننده لوپ باز چیست؟ خنک کننده های سیکل باز چگونه کامپیوتر ما را متفاوت می سازد؟ برای پاسخ به تمام سوالات خنک کنندههای سیکل باز یا همان Openloop Cooler با مازستا همراه باشید.
آشنایی با خنک کننده های سیکل باز یا همان اوپن لوپ
خنک کننده های مایع به دو دسته لوپ باز و لوپ بسته یا همان Openloop Cooler و Closeloop Cooler تقسیم می شوند. به خنک کننده های سیکل بسته یا کلوز لوپ، AIO نیز گفته می شود. AIO مخفف All In One است.
خنک کننده های کلوز لوپ یا لوپ بسته، خنک کننده های مایعی هستند که اجزای آنها از قبل توسط شرکت سرهم بنده شده و رادیاتور و پمپ در یک بخش قرار دارند.
خنک کننده های لوپ بسته یا کلوز لوپ و سیکل بسته، نیازی به اضافه کردن مایع نداشته و مایع درون رادیاتور از قبل وارد پمپ شده است. نصب آنها ساده بوده و نیازی به تعویض مایع هم نیست. اما باید اضافه کنیم که نمای ظاهری آنها به هیچ وجه به خنک کننده های لوپ باز نمی رسد.
خنک کننده های مایع سیکل باز یا همان Openloop، حرفه ای ترین نوع خنک کننده در دنیای کامپیوتر و سخت افزار هستند که برای کامپیوترهای حرفه ای و رده بالا مناسب هستند.
خنک کننده های مایع لوپ باز یا همان خنک کننده های سیکل باز، برای سخت افزارهای قدرتمند، اعم از کارت گرافیک و CPU طراحی شده اند. حتی برخی مادربردها امکان نصب خنک کننده های مایع لوپ باز را برای خنک سازی SSD، مدار تغذیه VRM و چیپست یا همان PCH دارا هستند.
خنک کننده های لوپ باز و سیکل باز بسیار زیبا بوده و امکان لوله کشی با رنگ های جذاب را ممکن می سازند. آنها دارای اجزای متفاوتی هستند؛ اصلی ترین اجزای یک خنک کننده مایع اوپن لوپ به شرح زیر است:
- رادیاتور اصلی
- پمپ گرداننده آب
- لوله ها
- اتصالات و فیتور
- مایع مخصوص خنک کننده یا کولانت
- بلاک هایی که بر روی CPU، کارت گرافیک و … نصب می شوند
- فن های خنک کننده برای رادیاتور
نصب خنک کننده های مایع سیکل باز کاری بسیار دشوار و تخصصی است؛ از انتخاب کیس مناسب گرفته تا اجزا و نقشه کشی بگیرید تا لوله کشی، افزودن مایع و تست نشتی ها.
پس بهتر است که این کار را به حرفه ای ها بسپارید. با توجه به موارد ذکر شده، بسیاری از شرکت ها گارانتی های بسیار محدودی را پس از نصب خنک کننده های اوپن لوپ به کاربران ارائه می دهند.
به واقع می توان گفت که مازستا تنها مرکز در ایران است که برای واترکولرهای Openloop گارانتی یک ساله تمام و کمال را ارائه کرده است.
نگرانی از نشتی و به واقع بروز نشتی می تواند دوره گارانتی را برای شرکت های ایرانی بسیار کوتاه سازد اما در مازستا این تنها ادعا نیست و ما حرفه ای ترین در ایران هستیم.
ویژگی و مزایای خنک کننده های سیکل باز یا Openloop
خنک کننده های سیکل باز دارای ویژگی هایی متعدد هستند. بدون شک نمی توان تمامی آنها را به صورت کامل شرح داد اما به سراغ بهترین و برجسته ترین ویژگی های خنک کننده های اوپن لوپ خواهیم رفت. در ابتدا برترین ویژگی های خنک کننده های مایع سیکل باز کامپیوترها را نام برده و سپس به سراغ توضیح آنها خواهیم رفت:
- نمای ظاهری زیبا و متفاوت و حرفه ای
- میزان خنک سازی و دفع حرارت بسیار بالا
- امکان اورکلاک برخی قطعات
- پوشش قطعات متعدد اعم از CPU، RAM، GPU و مادربرد
- نویز صوتی بسیار پایین
- انعطاف در طراحی و ساخت
- افزایش طول عمر قطعات سخت افزاری و جلوگیری از گلوگاه حرارتی
خنک کننده های مایع سیکل باز در بخش زیبایی شناسی که برای بسیاری از کاربران مهم است، بسیار عالی ظاهر می شوند. ظاهر آنها حرفه ای و سیستماتیک بوده و در کنار LED RGB که در بخش هایی از خنک کننده مایع سیکل باز استفاده می شود، نمایی زیبا به همراه دارند.
از سوی دیگر مایع خنک کننده درون خنک کننده های اوپن لوپ، با رنگ هایی متفاوت همراه هستند که این نکته نیز زیبایی آنها را به شکلی خیره کننده بهبود می بخشد.
دومین ویژگی خنک کننده های مایع Open Loop، خنک سازی بسیار بالای آنها است. خنک کننده های سیکل باز از نظر میزان و شدت خنک کنندگی، بهترین در بین تمام کولرهای موجود برای سیستم های سخت افزاری هستند.
آنها می توانند از پس خنک سازی حرفه ای و گرم ترین قطعات سخت افزاری برآمده و حتی برخی اورکلاک ها را نیز هندل کنند. خنک کننده های مایع سیکل باز می توانند به جز یک قطعه، چند قطعه دیگر را نیز خنک سازند. به عنوان مثال کاربران می توانند بلاک های خنک کننده مایع Open Loop را به قطعات سخت افزاری گوناگون متصل سازنده. بلاک هایی برای حافظه های RAM، کارت های گرافیک، CPU، مدار تغذیه مادربردها یا همان VRM، چیپست، درایو SSD و… موجود هستند که کاربران می توانند با استفاده از آنها، تمامی قطعات را به واترکولر سیکل باز متصل سازند.
ایجاد یک شبکه بزرگ از خنک کننده های مایع از جمله دیگر ویژگی های خنک کننده های Open Loop هستند. ویژگی دیگر خنک کننده های مایع اوپن لوپ، نویز صوتی ناچیز است. در کامپیوترهای رده بالا به دلیل استفاده از فن های متعدد برای خنک سازی قطعات، اعم از پردازنده تا کارت گرافیک و…، نویز صوتی بسیار بالا است. میزان صدای ایجاد شده توسط فن ها می تواند یک نکته منفی باشد.
اما در خنک کننده های سیکل باز، نویز صوتی بسیار کاهش پیدا می کند. فن ها محدود به فن های مورد استفاده بر روی رادیاتور هستند. ویژگی دیگر خنک کننده های مایع اوپن لوپ، انعطاف آنها در ساخت و طراحی است.
اگرچه باید کیس ها پشتیبانی از خنک کنندههای لوپ باز را در دستور کار قرار داده باشند، اما در نهایت انعطاف بالای لوله کشی و نصب در خنک کنندههای سیکل باز به گونه ای است که می توان آنها را در آرایش های گوناگون راه اندازی کرد.
به دلیل دفع حرارت بسیار خوب از قطعات سخت افزاری، خنک کنندههای سیکل باز منجر به افزایش طول عمر قطعات سخت افزاری خواهند شد.
بیش از 50 درصد از دلایل خرابی در بخش بردهای الکترونیکی سخت افزاری، گرما و حرارت بالا است. خنک کننده های مایع به خوبی خود را در بخش افزایش طول عمر اثبات کرده اند.
نصب خنک کننده های مایع سیکل باز و انتخاب قطعات مناسب
نصب خنک کننده های مایع سیکل باز کاری دشوار و حرفه ای است؛ به منظور جلوگیری از بروز نشتی، نیازمند احتیاط برخی فاکتورها هستیم. از سوی دیگر نصب باید در چند مرحله متفاوت صورت گیرد. به عنوان مثال بهتر است که پیش از نصب قطعات در بیرون از کیس اسمبل شده، سپس درون کیس قرار گیرند و در نهایت پس از آن مراحل نصب خنک کننده های سیکل باز آغاز شود.
حتی ریختن مایع یا همان کولانت نیز باید در مراحل پایانی با دقت انجام شود. به واقع نصب دشوار تنها نقطه ضعف در بخش خنک کنندههای مایع سیکل باز است؛ در غیر این صورت آنها از همه نظر به واترکولرهای AIO و خنک کننده های بادی ارجحیت دارند.
انتخاب قطعات مناسب و سازگار یکی از نیازمندی های مهم در بخش خنک کنندههای مایع سیکل باز است. از فیتورها گرفته تا مایع کولانت، لوله ها، نوع پمپ و نوع رادیاتور. افزون بر رعایت ابعاد فیتور و لوله ها به همراه اتصالات و حتی نوع بلاک ها، نظر به نوع پمپ و رادیاتور انتخابی هم بسیار مهم است. به عنوان مثال برخی از رادیاتورها دارای ضخامت های بالاتری هستند که برای این منظور به فن هایی با قدرت بیشتر برای گردش هوا (COF) نیاز داریم تا هوا را به خوبی از پره های رادیاتور عبور دهند.
خنک کننده های مایع سیکل باز برای چه کامپیوترهایی مناسب هستند؟
به طور کلی می توان گفت که استفاده از واترکولرهای سیکل باز یا همان Open Loop برای تمامی کامپیوترهای رده بالا و میان رده رو به بالا مناسب است.
سیستم های گیمینگ، کامپیوترهای Workstation یا ایستگاه کاری، سیستم هایی که نیازمند روشن ماندن در زمان طولانی هستند و در نهایت به طور کلی کامپیوترهایی که از قطعات سخت افزاری رده بالا و High End استفاده می کنند، اولین مشتریان خنک کننده های اوپن لوپ خواهند بود.
در صورتی که در زمینه استفاده و یا عدم استفاده از خنک کنندههای مایع سیکل باز، بسته به سیستم خود مطمئن نیستید، بهتر است که با متخصصان حوزه سخت افزار، نظیر مازستا در این زمینه مشورت کنید. مازستا نخستین مجموعه در ایران است که خنک کنندهای مایع سیکل باز را برای سیستم های حرفه ای نصب کرده و یک سال گارانتی بدون قید و شرط را در کنار آن ارائه می دهد.
Related posts:
- سازندگان بازی New World بالاخره به اشتباهات خود اعتراف کردهاند
- سامسونگ تولید تراشههای LPDDR5X را آغاز کرد؛ انقلاب جدید دنیای دیجیتال
- توییچ به سوییچ میآید
- معرفی ابزار هوش مصنوعی Plus AI برای ایجاد و ویرایش اسلایدها در Google Slides
- معرفی ابزار Grammarly: یک دستیار تصحیح متن مبتنی بر هوش مصنوعی
- کامپیوتر ورکاستیشن Big Boss با قیمت 29 هزار یورو معرفی شد!